1. Какво е карго застраховка? 

Карго застраховката е инструмент, предназначен за собственици на товари, търговци, спедитори и логистични компании. Той осигурява защита на стоките по време на транспорт. Това е най-разумният и сигурен начин компаниите да си гарантират, че ще бъдат компенсирани за точната стойност на загубата им. Бизнесите, които избират застраховка на товара вместо да стискат палци за своите пратки, са наясно с многото движещи сили в транспортната верига. Те са запознати с множеството променливи условия и вероятността товарът им да бъде повреден или обезценен от външно събитие. Oзначава ли това, че са негативни, мислейки че може да се случи най-лошото? За щастие – не! По-скоро е познаване за пазара и реалистична преценка. Статистически погледнато, често нещо се обърква с транспортите и възникват загуби поради непредвидими събития.

Водещата идея на застраховката на товара е да осигури спокойствие, когато става въпрос за възникнали събития по време на транспорт. Фактът, че може би никога не сте имали кражба или щета с вашия товар, не намалява общата ви изложеност на рискове. За да разберем защо тази гледна точка е неправилна, трябва да разгледаме колко проблеми има годишно с основните методи за транспорт:

1.1 По море – приблизително 226 милиона контейнера се изпращат всяка година[1] – отчетените загуби от щети, изгубени контейнери и искове за товари са на най-високи стойности за всички времена според застрахователи, бизнес анализатори и брокери. Само за 2021 година около 54 големи контейнеровози са били изгубени изцяло[2], а точният брой на частичните щети и загуби на световно ниво е доста трудно да бъде определен.

1.2 По шосе – За 2021 година около 65% от кражбите на товари са се случили от товарните автомобили[3] по време на превозът от изпращач до получател. 

1.3 По въздух и при железопътен транспорт – тези форми на транспорт са едни от най-сигурните, но все пак съществуват същите рискове, които застрашават товарите ви. Единствената разлика е, че статистически процентът събитие да възникне е по-малък.     

2. Защо ви е необходима карго застраховка? 

Застраховката на товара покрива изцяло материалния интерес на компанията ви, като вие имате контрола над това какви показатели сте застраховали. В случай на щета, вие или вашия брокер/представител, управлявате развитието на казуса и си подсигурявате бързо и коректно плащане на обезщетение. Защо това е важно и има полза за вас? Понякога транспортната верига е дълга и договорното превъзлагане на превози преминава през няколко спедитора и превозвача, докато стигне до фактическия превозвач, който реализира транспорта. Това разбираемо води до намаляване на контрола и комуникацията, като възможността нещо да се обърка се увеличава многократно.  

Ето и някои от основните видовете събития, при които можете да се разчитате на карго застраховката:

  • кражби на стоката, породени от неподходящ избор за паркиране от превозвача; 

  • влизането на емигранти в товарното помещение, което често води до вреди и негодност на стоката; 

  • загубата на цели контейнери и инцидентите с пожари на кораби също са инциденти, за които ще можете да се възползвате от пълно покритие; 

  • злоумишлените действия на организирани престъпни групи и пренасочване на товарите до друг получател и последващото им изчезване; 

  • пътните инциденти и метерологичните промени също могат да бъдат причина да използвате вашата карго застраховка.

Основният елемент, с който карго застраховката превъзхожда останалите застрахователни покрития е по-всеобхватното и покритие. За разлика от застраховката „Отговорност на презозвача/спедитора“, карго застраховката подлежи на значително по-малко лимитации и изключения. Често срещано мнение е, че ако спедитора/превозвача са застраховани, то за собственика на стоката няма място за притеснение. В действителност това съвсем не е така, тъй като застраховките за отговорност често не покриват реалната стойност на вредите.

В зависимост от начина на превоз се прилагат конкретни международни Конвенции и транспортни закони. Съгласно тези регулации, отговорността на превозвача/спедитора е ограничена спрямо теглото на стоката. Също така е регламентирано, че при определени обстоятелства и събития, транспортните компании не носят отговорност за настъпилите вреди. На практика това води до значителен брой казуси, които биват основателно отказвани от транспортните компании. Много от претенциите не намират адекватно решение. Последствието е загуба на време и средства за собствениците на товари, които не са застраховали стоката си. Разполагаме със стотици подобни примери от нашата практика. Ще ги анализираме отделно в бъдещи материали по темата. 

3. Какво покритие предоставя карго застраховката? 

Тук ще акцентираме върху най-пълното покритие за „всички рискове“, а именно Институтски Карго Клаузи А (Institute Cargo Clauses A). Специфичното при този вид условия е, че са покрити “всички“ рискове, които могат да възникнат по време на превоз. В застрахователната защита влизат всички познати и обичайни рискове като: загуба, щета, кражба, пожар, транспортно произшествие, обезценка и други. По тези стандартни условия, единствено не са покрити конкретно посочените рискове. Например: загуби и щети, причинени от недостатъчна и неподходяща опаковка. Вреди поради забавяне, както и щети поради война или радиация. Предумишлено действие или бездействие на застрахования. Обичайно изтичане или загуба на тегло. 

4. Кой може да се възползва от карго застраховка? 

Всяка една компания, която представлява част от транспортната верига и има собственост върху товара може да защити своя материален интерес. Това може да е производител, износител, вносител, купувач или продавач. Всеки, който организира всякакъв вид транспорт чрез спедитор, превозвач или куриер. В зависимост от условията на доставка за търговската сделка между продавач-купувач, застраховката може да бъде сключена от изпращача, получателя или някой от техните транспортни представители. 

Поради интензивното развитие и консолидиране на услугите си, много спедитори и превозвачи предлагат активно услуги с добавена стойност на техните клиенти. Те могат да сключват карго застраховки от името и за сметка на клиентите си. Товарите им биват застраховани срещу всички рискове по време на транспорта. Това е значително преимущество за товаро-собствениците, които получават всички услуги на едно място.

5. Как се разрешават щетите и как получавате компенсация? 

Ето го и основното преимущество на карго застраховката. При стандартния случай на рекламация към спедитори и превозвачи, претендиращият трябва да докаже наличието на отговорност спрямо приложимото право, както и да докаже размера на вредата си. При наличие на сключена карго застраховка обаче, стъпките са доста по-малко, по-лесни, както и срокът за решение и плащане на обезщетение от застрахователя е в пъти по-кратък. За този вид покритие не е нужно да се доказва коя е отговорната страна за настъпването на събитието по време на транспорта. Все пак, следва формално да бъде ангажирана отговорността на транспортната фирма, на която е възложен транспортът. Това задължение на застрахования е изискване на застрахователя, за да може да бъде реализиран регрес към отговорната страна.

6. Защо Cargofort? 

Чрез Cargofort вие разполагате с експерти в областта на транспортното застраховане, логистиката и международното транспортно право. На тях ще можете да разчитате за ефективното разрешаването на вашите щети и казуси.

Cargofort e наясно колко е важно за вас спестеното време, с което ще имате възможност да развивате вашия бизнес. Именно поради тази причина създадохме интуитивен софтуер за бързо подаване на уведомления и извършване на промени по полиците. Уведомленията и документите за щета се подават чрез нашата онлайн платформа, след което ние поемаме цялостния контрол върху случая до изплащане на обезщетение. Това включва кореспонденцията с вашия клиент, подизпълнител, застраховател и всички останали замесени страни. През цялото време, вие получавате актуална информация за развитието на казуса, без да има нужда да участвате активно в неговото разрешаване. По този начин оставате фокусирани в развитието на бизнеса си, докато специалистите на Cargofort разрешават вашите рекламации. 

Карго застраховката не е просто поредната застраховка, която сключвате без да сте сигурни за какво ще ви послужи. Тя е ключов инструмент за сигурност и защита на вашата стока по време на транспорт. Карго застраховката гарантира, че каквото и да се случи, материалния ви интерес ще бъде защитен. Сключвайки я чрез Cargofort, получавате в наше лице прозрачно и доверено партньорство, иновативни технологични решения, бърза и ефективна подкрепа!

Карго застраховането с Cargofort е най-прекият път до вашето спокойствие и комфорт!

Библиография:

[1] As indicated by British International Freight Association, “CONTAINERS LOST AT SEA – 2020 UPDATE”, accessed at:  <https://www.bifa.org/news/articles/2020/jul/containers-lost-at-sea-2020-update>

[2] The Safety and Shipping Review from Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) https://www.agcs.allianz.com/news-and-insights/news/safety-shipping-review-2022.html

[3] TT Club TAPA EMEA and BSI Annual Cargo Theft Report https://www.ttclub.com/news-and-resources/publications/tt-bsi-cargo-theft-reports/bsi-and-tt-club-cargo-theft-report/