ЧАСТ 2

(Надграждане на успеха!)

Необходимост за всяка спедиторска фирма

 

Надграждане на успеха

В предишната ни статия Пътят към успеха със застраховка „Отговорност на спедитора“: Вашето пътуване започва тук!“ поставихме началото. Изследвахме света на застраховката и нейната ключова роля в спедицията. Днес ще изследваме причините, поради които това застрахователно решение е съществен компонент за всяка спедиторска компания.  

  

Защо е необходимо за всяка спедиторска фирма?

Надграждане на успеха!

В динамичния свят на транспортното застраховане, „Отговорност на спедитора“ може и да не е законово задължение, но е стандарт в бранша. Това покритие служи като доказателство, че компанията разполага със застраховка, която да осигури възстановяване на вредите, в случай на претенции. Тъй като спедиторските дружества се занимават с разнообразни дейности и услуги, те сключват различни категории договори:  

 

– Транспортни услуги  
– Спедиция  
– Складиране  
– Логистични дейности  

  

Разнообразният характер на тези договори подчертава значението на това застраховката „Отговорност на спедитора“ да е в съответствие с условията на всеки уникален договор. Освен това тя трябва да се придържа към конвенциите, регулиращи конкретния вид договор. Да вземем например сценария на спедитор, който сключва договор за автомобилен транспорт. Въпреки че е възложил на подизпълнител действителния превоз, спедиторът се счита за превозвач по договора съгласно чл. 3, ал. 2 от Конвенцията CMR. Това означава, че за всички случаи на повреда, кражба или закъснение спедиторската фирма носи пълна отговорност. *Kакто е предвидено в съответната Конвенция. Спедиторът не може да заобиколи отговорността, като прехвърли вината върху подизпълнителя. В такива ситуации спедиторът служи като нещо повече от обикновен агент или оператор. Той е превозвачът по договора, който организира процеса на транспортиране и фактурира услугите си.  

  

Подчертаваме този факт и вида на договора поради широко разпространено погрешно схващане. Въпреки наличието на над 1000 спедиторски фирми в България, все още се поддържа невярното твърдение, че спедиторът не носи отговорност. Това обаче е абсолютно грешно особено за специфичния вид договор, споменат по-горе.  

  

Очаквайте следващите статии от тази поредица, в които ще навлезем по-дълбоко в тънкостите на застраховката „Отговорност на спедитора“. Ще се ориентираме към спецификите на покритието и ще ви въоръжим с информация, която е от съществено значение за увереното навлизане в сложния свят на спедицията.  

  

*P.S. За тези, които са пропуснали първата ни статия, може да наваксате тук: Пътят към успеха със застраховка „Отговорност на спедитора“: Вашето пътуване започва тук!“. Разгледайте нашите публикации за още ценни идеи относно застраховането на транспортна отговорност и товари.

Каргофорт   

Надграждане на успеха